MMC FIRST PROCESS lovet Kr: 20.000,- for bestått eksamen, da gikk søkertallet fra 1 til 19 og linja ble berget

July 11, 2022

MMC FIRST PROCESS er ikke ukjent med å ta opp kampen mot nedleggingstruede utdanningstilbud. Nå har vi gjort det igjen, og denne gangen gjelder det Godalen VGS, med tilsvarnde "kulde og varmepumpeteknikk" linje som ble berget på Borgund VGS. I tillegg kommer det også privatist tilbud på plass. Dette er kompetanse som kommer hele sjømatindustrien til gode.

HAUGESUND: 

Det er ikke første gang Kristian Vikse hos MMC First Process i Haugesund forteller om utfordringene med å rekruttere nok folk, men han sliter fortsatt med å forstå at de bare er ti-tolv ansatte i lokalene i Årabrotvegen på Kvala. De burde ha vært 15 – og snart enda flere.

Nå er det riktignok mange bransjer som strever med det sammen, men i kampen om arbeidskraft har kuldeteknikerne nord i Haugesund et fortrinn få kan stille opp mot.

– Vår yrkesgruppe er absolutt blant de best lønnede innen tekniske fag. Slike ting pleier jo i seg selv å dra mange søkere, forteller avdelingsleder og salgssjef Vikse.

 Fikk mange reaksjoner

Om du synes det er noe kjent ved ham, stemmer nok det. 18. mars fortalte Vikse og kollegene i MMC First Process til Haugesunds Avis om bransjens begynnerlønn som lå på 600.000 kroner, vel og merke inklusive noe overtid og reisevirksomhet.

Problemet var bare at så få kjente til dem. Før søknadsfristen gikk ut i vår hadde den ene skolen i Rogaland med studielinje i kulde-, varmepumpe og ventilasjonsteknikk – Godalen videregående skole i Stavanger – bare én elev med linjen som førstevalg.

Utdanningstilbudet sto i fare for å bli lagt ned, så MMC First Process bestemte seg for å tilby 20.000 kroner til alle elvene som begynte på studieretningen og bestod eksamen i 2023.

 Strømprisene gjør dem enda mer attraktive

Siden sist Vikse var i avisen har bransjen blitt enda mer etterspurt av kundene. Forklaringen er den eksplosive økningen av strømprisene de siste månedene.

Kompetente kuldeteknikere kan spare kundene for enorme summer.

Vikse forklarer:

– Dagens strømpriser har ført til en enorm endring i bedriftenes mentalitet. De kan ikke lenger slakte laks med et så høyt energiforbruk. De som før hadde en månedlig strømregning på 300.000 kroner, må nå ut med 1,5 million i måneden. Disse økte utgiftene tas rett fra bunnlinja, så da bruker bedriftene penger på å investere i bedre kjøleteknikk, der alt går over på energigjenvinning, sier avdelingslederen.

Kompetansen de har – og at det er så få kuldeteknikere å få tak i – er med på å gjøre bransjen attraktiv. Vikse er overbevist om at kundene tjener på å benytte seg av fagfolk som vet hva de holder på med.

– Hvis en fiskebåt med dyr last har problemer med kjølingen, seiler den hele veien fra Nordsjøen for å møte vår mann på kaikanten som skal trylle litt om bord. Systemene må jo fungere når kapteinen skal ut igjen og hente makrell for millionvis av kroner per last.

Setter i gang uansett antall søkere

– Det er nok mange som ikke helt vet hva dere jobber med.

Det sier Sigurd Kvammen som også har tatt turen til MMC First Process i Årabrotsvegen denne dagen. Han er ingen jobbsøker, men kan likevel hjelpe Vikse & co med utfordringene de har.

Haugesunderen Kvammen er nemlig leder for digital undervisning hos Akademiet Privatistskole og Nettstudier. Lærestedet er allerede godt i gang med få på plass et nettbasert tilbud for praksiskandidater i fagbrevet for kjøle- og varmepumpetekniker.

– Vi har lenge hatt et tilbud for voksne som ønsker studiekompetanse. For et par år siden startet vi også med å tilby fagbrev. Vi hadde bestemt oss for å utvikle en del nye fag nå i vår/sommer, og det var da vi holdt på med dette at jeg leste artikkelen om dere, sier Kvammen og kikker bort på Vikse.

– Vi diskuterte det med styret, og konkluderte med at det er et spennende fag for oss, føyer han til.

Akademiet har planer om å være i gang med det nye studiet til høstsemesteret.

– Jeg regner med å ansette lærekrefter i løpet av neste uke. Tanken vår er å starte opp i august, sier Kvammen.

– Kreves det et minimumsantall søkere før dere begynner?

– Nei, selv om det kan gå et på år før dette blir lønnsomt for oss, ser vi på satsingen som en langsiktig investering. Vi er ikke avhengige av å ha ti studenter i starten. Vi kan godt begynne med to, så er det kanskje 10-20 om et par år, forklarer han. 

Går automatisk opp i lønn

Etter at Haugesunds Avis omtalte temaet i mars, har mobiliseringen rundt studietilbudet på Godalen skole gitt resultater. Nylig ble innstillingen om å opprettholde tilbudet i kulde-, varmepumpe og ventilasjonsteknikk enstemmig vedtatt i inntaksnemnda i fylkeskommunen.

Det skremmer ikke Kvammen og Akademiet fra å sette i gang.

– Vi ser ikke på Godalen som en konkurrent, jeg tror mer at tilbudene våre supplerer hverandre. For vår del ser vi at det er ganske mange voksne som enten omskolerer seg eller tar fagbrev i moden alder. Flere av dem er kommet til et punkt der de tenker at de trenger mer formell kompetanse. Det kan være at arbeidsgiver ønsker at de skal ta fagbrev. I en del yrker går du jo også automatisk opp i lønn med fagbrev. Da er det mange som kommer til private aktører som oss, forklarer Kvammen.  

– Umulig å ikke få jobb

Sigurd Kvammen ønsker å benytte anledningen til å slå et slag for praksiskandidatene.

– Det er en ordning som er lite kjent, sier han og legger til:

– I utgangspunktet må du ha fem års arbeidserfaring før du kan ta fagbrev, men min erfaring er at de aller fleste er nærmere målet enn de tror. Du kan nemlig begynne å ta det teoretiske kurset lenge før den tid.

– Jeg tror det er folk i veldig mange ulike yrkesgrupper som kan tenke seg å få et ekstra fagbrev innen kuldeteknikk på CV-en. Alt fra maskinister på suppleybåter, til folk i fiskeflåten og de som jobber i Nordsjøen innen tekniske fag, sier Kristian Vikse hos MMC First Process.

– Ja, det hadde vært hyggelig om vi snart kunne skaffe noen folk med fagbrev til dere, supplerer Kvammen.

– I så fall blir det umulig for dem å ikke få jobb. Alle bedrifter innen kuldeteknikk vil ha arbeid til deg, forteller Vikse.

Foto, Carsten Kickstat; Fra høytre Sigurd Kvammen og Kristian Vikse

les hele rapportasjen fra Haugesunds Avis her: https://www.h-avis.no/hoye-str...

REGISTER TO RECEIVE NEWS AND UPDATES

Sign up to our newsletter