Tenker nytt, bredt og kreativt

January 05, 2023

Med HR-sjef Merete Alnes Mostue i spissen har MMC First Process ansatt hele 85 personer i 2021 og frem til høsten 2022. Det gjør selskapet til en av de største rekrutteringsbyråene i hele regionen.

Et tilbakeblikk på 2022 

Satset stort på rekruttering

– Det handler om å tenke nytt, bredt, kreativt, kortsiktig og langsiktig. For at vi og andre i næringen skal lykkes med våre mål, er vi helt avhengige av å lykkes med rekruttering. Derfor legger vi ned en stor innsats på flere plan for å gjøre oss så attraktive som overhodet mulig, forteller HR-sjefen.

MMC First Process har hatt en formidabel vekst og nær doblet omsetningen fra 530 millioner i 2020 til over en milliard i 2021. Veksten har krevd nyansettelser på løpende bånd. Samtidig har kampen om arbeidskraft neppe vært større.

Reddet skole-linjer 

 – Vi har styrket båndene til skoleverket ved at vi har bidratt til å redde to linjer for kulde- og varmepumpeteknikk. I Ålesund gikk vi inn med et sekssifret beløp for å oppgradere fasilitetene. I Stavanger, som er viktig for vår avdeling i Haugesund, var det bare en søker. Vi lovte 20 000 kroner til den som består eksamen og dermed var linja fullsatt, forteller Mostue.

Behovet for folk med denne fagkompetansen er enormt for hele bransjen. Fagkunnskap om kuldeteknikk er helt avgjørende for fiskevelferd og fiskekvalitet fra fangst til forbruk.

Spanderte Ålesund-opphold 

 – I sommer spanderte vi en festival- og kulturhelg på ti utvalgte ungdommer vi plukket ut fra rekrutteringsmesser. Vi tenker ikke bare på å få smarte hoder til å flytte hjem, men like mye «Ta turen til Sunnmøre» om man er oppvokst utenfor vår region, sier Mostue.

MMC First Process dekket alt, fly, hotell, opphold, VIP-billetter til Jugendfest og speedating med næringslivet. Dette koblet vi opp mot Momentium sitt arrangement for å vise frem at det nå er mye som skjer i Ålesund, og at det faktisk er en attraktiv by å bo og jobbe i. MMC First Process lover flere slike «show not tell»-stunt.

Hindre hjerneflukten 

 – I tillegg til de kreative stuntene vi gjør for å rekruttere, handler det også om jobbe strategisk og tett på akademia. Vi må bidra til å skape engasjement og interesse for næringen slik at vi får de gode og kloke hodene til å være med på reisen. Etableringen av NTNU i Ålesund har vært viktig og utrolig bra for å trekke flere studenter til Ålesund. NTNU har fått opp nye linjer og nye mastergrader. Nå må vi jobbe for å få flere til å bli værende for å hindre hjerneflukten som har vært på Sunnmøre i alle år, sier Mostue.

Selv studerte hun ved Handelshøgskolen i Bergen på 1980-tallet. Da var de over 20 sunnmøringer på hennes kull. Etter så mange år er det bare to som har vendt hjem igjen til Sunnmøre!

Jakte utenfor regionen 

 – Vi må intensivere jakten utenfor regionen. Hvis ikke blir det til at vi kun henter folk fra hverandre og det er ikke særlig bærekraftig. Vi trenger nytt blod utenifra, og det betyr også at vi må bli mye mer synlige utenfor regionen vår, fortelle hvem vi er, at vi kan tilby spennende arbeidsplasser, karrieremuligheter og at vi er verdt å satse på, sier Mostue.

MMC First Process vil derfor i større grad enn tidligere reise ut til byer som Trondheim, Bergen, Tromsø, Oslo for å treffe potensielle arbeidstakere. Og vil ha enda større fokus på Employer Branding i alle kanaler for at mange flere skal få kjennskap og kunnskap om MMC First Process.

Konkurransedyktige på alle plan 

MMC First Process er svært opptatt av konkurransedyktige betingelser, forsikringer, pensjoner og andre goder som gjør det attraktivt å jobbe i det innovative selskapet med over 200 ansatte. De har også satt i system et onboarding-program som ivaretar nyansatte fra før de begynner til de er vel ombord. Inkludert i dette ligger også planer for god opplæring.  

Betaler utdanning 

 MMC First Process har et enormt fokus på at ansatte skal trives i og på jobb. Som ansatt blir du sett og satt pris på, og får alle muligheter til å utvikle seg.  Rekruttering er superviktig, men det er også viktig å beholde flinke folk. I fjor laget selskapet en policy om videreutdanning hvor bedriften støtter ansatte som tar kortere eller lengre kurs, deltidsutdanning eller en master. Det gis stipend til utdanning på heltid og økonomisk støtte for videreutdanning på deltid.

Supert arbeidsmiljø 

 – At folk trives viser de svært gode resultatene fra arbeidsmiljøundersøkelsene våre – også nå når vi har vært i en formidabel vekstperiode. Det er få som slutter, vi har en turn-over på under fem prosent, sier Mostue som har hatt hektiske dager siden hun startet i selskapet for knappe tre år siden. Nå er HR-staben utvidet fra to til tre.

Aldersmessig mangfold 

 MMC First Process er opptatt av å ha et mangfold i arbeidsstokken, og har økt kvinneandelen fra 15 til 20 prosent. Men ønsker også et mangfold aldersmessig, og har økt pensjonsalderen til 72 år.

– Vi har hentet mange unge, men også mange godt voksne på 50 pluss. Disse bringer med seg utrolig verdifull kompetanse, er veldig stabile arbeidstakere som er ferdig med småbarnsperioden og som gjør en veldig god jobb. Vi har til og med ansatt personer på 60 pluss, forteller HR-sjefen.

GameChanger 

MMC First Process omtaler seg selv som en GameChanger innen akvakultur, havbruksteknologi og fiskehåndtering med stort fokus på fiskevelferd og bærekraft.

– Men vi ser også på hver enkelt ansatt hos oss som en GameChanger for bedriften. Alle våre ansatte er på hver sin måte unike og har betydning for selskapets suksess. Her får alle muligheter til å utvikle seg og gjøre en karriere om du har ambisjoner om det.

Vi skal gjøre alt vi kan for at alle skal trives med oss som arbeidsgiver både nye og eksisterende arbeidstakere, sier HR -sjefen Merete Alnes Mostue.

(Denne saken var laget til bærekraftsrapporten for MMC First Process før lanseringen av grunnrenteskatten i september 2022 les bærekraftsrapporten her: https://www.mmcfirstprocess.co...

REGISTER TO RECEIVE NEWS AND UPDATES

Sign up to our newsletter