Hele verden som arbeidsplass

December 14, 2020

Det har vært drama, mafia, jordskjelv, tårer, smil, sterke opplevelser og møter med hjertevarme mennesker under de mest karrige forhold. Og en jul i Russland som fortsatt sitter i kropp og sinn etter 29 år.

– Alle mine opplevelser har formet meg på godt og vondt, sier Andreas Moldskred (62) som har hatt hele verden som arbeidsplass, en fot i hver av stormaktene USA og Russland, og lært opp tusenvis av fiskere på flere kontinenter.

Verdensledende 

 Nå jobber Andreas som Sales Manager Processing i MMC First Process. Sunnmørsselskapet er en leverandørbedrift til fiskeindustrien, og verdensledende i håndtering av levende storfisk. Og levende opptatt av sine medarbeidere og deres historier.

Andreas en game changer 

 – I MMC First Process har vi en filosofi om at alle selskaper formes av menneskene i selskapet. Uansett teknologi er det de ansatte som er det viktigste verktøyet. Det er personene i MMC First Process som er game changere og som gjør at vi vil lykkes sammen med kundene våre, sier Petter Leon Fauske, CEO i MMC First Process. Ifølge Andreas blir MMC First Process hans siste «havn» før pensjonisttilværelsen. Han var selv med på å etablere First Process i 2003.

Kastet loss 

Andreas er født og oppvokst på Hareid, utdannet seg som agronom, men ble fristet av fiske og fabrikktråling som 22-åring. Da kastet han loss, og kursen han staket ut førte ham til Asia, Afrika, Europa, Nord-Amerika. Sør-Amerika og Oseania (New Zealand).

I skuddlinjen 

Yrkesseilasen har bydd på drama og sterke opplevelser som har fulgt ham resten av livet. Som da han han 19.august 1991 ble sendt til Russland av de norskeide selskapene Emerald Resource Management og Ervik Marine Service, for å være om bord i båter Andreas skulle være med på å bygge om i Sør-Korea.

Samme dag smalt det i Sovjet-Unionen.  Andreas havnet nærmest midt i «skuddlinjen» for Sovjetunionens fall, med et dramatisk kuppforsøk, usikre tider og et usikkert utfall. I kaoset måtte Andreas fly lange omveier og bruke alt av kontakter og triks for å komme seg til bestemmelsesstedet Petropavlovsk på Kamchatka-halvøya ved stillehavskysten i det østre Sibir.

Jul i Russland 

 – Etter noen uker hjemme i Norge for å puste ut, går turen igjen til Petropavlovsk fredag den 13.desember. Galt skal bli mye verre, oppsummerer Andreas.

I et land hvor støvet knapt hadde lagt seg etter gamlekommunistenes kuppforsøk, opplevde Andreas sitt livs mest spesielle jul. Den økonomiske krisen i Sovjet Russland eskalerte med ekspressfart mot årsskiftet. Det var usikre, urolige tider.

Iskaldt og uten varme 

 Da Andreas landet, ble han sendt rett i arresten. Ingen representanter for oppdragsgiveren hadde møtt frem. Andreas var heldig. En tjenestemann forbarmet seg over nordmannen og tok ham med hjem på middag i en iskald leilighet. Oljeforsyningene var i ferd med å kollapse. Området er for utsatt for jordskjelv til at det produseres annen energi. Hotellrommet han skaffet seg, føltes som en fryseboks. Inne var det knapt plussgrader, mens gradestokken ute krøp ned mot ned mot minus 30.

Tomme butikker 

 – Båtene fikk ikke bunkre. De få butikkene i området var fullstendig tømt for matvarer. Kun på svartebørsbodene var det mulig å få kjøpt litt mat og drikke. Der gikk prisene rett til himmels frem mot jul. Inflasjonen løp løpsk, det var skikkelig krise, folk var fortvila, redde og usikre på hvordan det hele ville ende, forteller Andreas.

Løp for livet 

 Selv reiste han med en god del rubler i kontanter, og som utlending med en koffert full av penger ble han et mål for mafiaen. I restauranten på hotellet ble han pekt ut som et innbringende offer.

– Jeg skjønte hva som var i ferd med å skje. Jeg gikk mot toalettet. Der krøp jeg ut av et lite vindu og la på sprang det beste jeg kunne. Det gikk bra med meg, men jeg er kjent med at en kollega måtte bøte med livet i en tilsvarende situasjon, forteller Andreas.

Hjertevarme 

Jul og nyttår feiret han hjemme hos flere av mannskapet. Han delte ut mat og gaver etter beste evne. I iskalde hus var det lite vertskapet hadde å sette på bordet, og lite å fyre med utover en enorm gjestfrihet og hjertevarme.

Sterke førjulsminner 

 – Hvert år rundt førjulstider får jeg en merkelig, rar følelse jeg ikke klarer å sette ord på. Inntrykket fra disse besøkene har brent seg inn i meg til evig tid. En må se og oppleve det selv på kroppen for å se de store forskjellene som finnes på jordkloden vår. For meg er den en evig påminnelse om at livet handler om å ta vare på hverandre, og på de små og store øyeblikkene, forteller en ettertenksom Andreas Moldskred som i år feirer jul i trygge omgivelser hjemme med kona, barn og barnebarn.

Produsert av SMP Brand Studio for MMC First Process

 Saken publisert i SMP 16.12.2020

Alle selskap formes av mennenskene, og mangfold er viktig for at vi skal lykkes. I dette mangfoldet så er det mange mennesker som har en bakgrunn og historie som har bidrat til å forme en selv, og selskapet. Disse historiene ønsker vi å dele, for det er personene i MMC First Process som er game changere og som gjør at vi lykkes sammen med kundene våre. 


REGISTER TO RECEIVE NEWS AND UPDATES

Sign up to our newsletter